Svet-Stranek.cz
Hasičský sbor založen v obci roku 1898.
SDH Nová Ves u Českých Budějovic

Obecní slavnosti 28.7.2012:Hasičský sbor založen v obci roku 1898.

Obecní slavnosti 28.7.2012

Dne 28.7.2012 proběhly "Novoveské slavnosti" na fotbalovém hřišti. Náš Sbor dobrovolných hasičů se na tuto akci připravoval celý rok. Chtěli jsme se pochlubit, co všechno jsme dokázali a hlavně dokázat našim spoluobčanům, že příspěvek z obecních financí je použit na dobrou věc, která bude sloužit celé naší obci.
Začínali jsme opět v 09.00 hodin na stanovišti u rybníka, kde jsme připravili pro brannou hru dětí a rodičů několik úkolů - zodpovězení kontrolních otázek z protipožární tématiky a potom sražení dvou terčů pomocí proudnice C. Za odměnu byla rozdávána lízátka a bodové ohodnocení.
Po skončení branné hry jsme se přesunuli na hřiště, kde jsme ukázali divákům spolupráci s městským HZS při dopravě vody ve fingovaném požáru lesního porostu. Celou akci komentoval Jiří Hošna (člen HZS), takže se diváci dověděli novinky o činnosti při tomto typu zásahu. Bylo takové vedro, že se diváci i s dětmi rádi nechali pokropit vodou při ukázce mlhových proudnic.
Zde jsme konečně představili naše nové vozidlo VW 5, přestavěné ze sanitního vozu na zásahové hasičské vozidlo. Po skončení ukázkového hasebního zásahu si diváci mohli prohlédnout vybavení vozu a zároveň si i prohlédnout vystavený původní starý hasičský přívěs s jeho takřka historickým vybavením.
Na závěr jsme si připravili pro diváky překvapení - dokončili jsme rekonstrukci staré vahadlové stříkačky z roku 1898 a přivezli ji na hřiště taženou koňským spřežením. Byli jsme oblečení do dobových hasičských uniforem včetně přileb a opasků (poděkování členům městského HZS, kteří nám toto zapůjčili) a předvedli, jak stará stříkačka ještě funguje. Ta se potom stala hlavním bodem zájmu pro dospělé a hlavně povyražením pro děti všeho věku, které si chtěly vyzkoušet pumpování a stříkání vody.
Akce byla k naší velké radosti hodnocena velmi kladně všemi diváky, jenom nám konec slavností pokazilo počasí - krupobití, přívalové deště a pod. Naštěstí nám hasičům voda nevadí a tak jsme si vše na večerní zábavě vynahradili a náramně užili.
návštěvníků stránky
celkem90 650